Тема: Органічні
сполуки як компоненти
їжі. Раціональне харчування.
11 клас (рівень стандарту).
Інтегрований урок
хімія – англійська мова (№20)
.
Мета: розширити знання учнів
про хімічні сполуки та їх роль в
сучасному житті та вплив
на здоров`я людей. Розвивати вміння
добирати, аналізувати інформацію та робити
висновки, навчитися
встановлювати причинно – наслідкові зв’язки, робити узагальнення,
сприяти усвідомленню органічного зв’язку між науковими знаннями
та їх практичним використанням, виховувати свідоме ставлення до
власного здоров`я, сприяти вибору здорового харчування, дбаючи
про організм .
Тип уроку: узагальнення і систематизація знань .
Форма проведення: інтегрований урок .
Обладнання: комп’ютер, проектор .
Хід уроку
І. Організаційний момент. Мотивація
навчальної діяльності.
Вчитель англійської мови: Good morning! We are glad to see you! Today we have an integrated lesson: Chemistry
and English.
Вчитель хімії: Французький філософ та кулінар Брилья – Саварен казав:
«Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися» Населення Землі споживає мільярди тонн продуктів
щорічно. При всій різноманітності продуктів
харчування, вони завжди складаються з різних
комбінацій харчових речовин : білків, жирів, вуглеводів,
мінеральних речовин і
води. Чи завжди ми
їмо корисну їжу? Сьогодні на уроці ми пригадаємо,
які органічні речовини становлять основу
харчування людини та визначимо правила
раціонального харчування.
ІІ. Актуалізація опорних
знань
Вчитель хімії: Учні працювали у
групах та готували презентації з заданих тем. Кожна презентація повинна була
містити дані про будову, властивості, біологічні функції даних класів речовин,
інформацію про їх енергетичну цінність
та добову потребу організму в них, а також вміст у продуктах харчування. Прошу наші групи до роботи.
Група 1. Презентація
«Білки» (Додаток 1, слайди презентації).
Група 2 . Презентація
«Жири» (Додаток 2, слайди
презентації).
Група 3 . Презентація
«Вуглеводи» (Додаток 3, слайди
презентації).
Група 4 . Презентація «Вітаміни» (Додаток 4, слайди презентації).
Вчитель англійської мови : Lets remind
the words which
concern the meals . Give the
Ukrainian equivalents to
the following words .
Учні
говорять, учитель записує на
дошці (fat – жири , proteins – білки, carbohydrates – вуглеводи, vitamins
– вітаміни, junk food – нездорова
їжа, fish
– риба , beet – говядина, pork
– свинина , cheese – сир , nuts
– горіхи, sausage
– ковбаса ,
сосиски).
ІІІ . Узагальнення та
систематизація знань.
Вчитель хімії: Що таке
білки, жири, вуглеводи? Добова
потреба.
Як
класифікують вуглеводи?
Наведіть приклади.
Які
види жирів ви
знаєте? Від чого залежать
фізичні властивості жирів?
Наведіть приклади продуктів
з найбільшим вмістом
білків; жирів; вуглеводів.
Яку
спільну хімічну властивість
проявляють білки, жири та
вуглеводи ? (Гідроліз).
Які речовини
утворюються при гідролізі
білків, жирів, вуглеводів? (α- амінокислоти, гліцерол та
жирні карбонові кислоти, моносахариди).
Які кислоти
називаються незамінними?
(амінокислоти та вищі карбонові кислоти, які
організм не синтезує, а
може отримати лише
з їжею).
Наведіть приклади
їжі рослинного та
тваринного походження, які містять
найбільше вітамінів.
Вчитель англійської
мови: English
says: «Breakfast like a king , lunch like a queen and dine like a
pauper». Translate the expression and
give the Ukrainian
equivalents (Снідай як король , обідай як
королева , а вечеряй як
жебрак . Сніданок з`їж сам , обідом
поділися з другом , вечерю віддай
ворогу).
Nowadays
the doctors recommend to eat 4
times a
day. One should eat
about 35% of meal
for breakfast (vegetables ,
fruits , porridge , sugar), 45% - for
dinner (proteins, fat, carbohydrates), 20% - for afternoon
tea and supper (milk
and milk products, vegetables, fruits, porridge).
But people are
different, that’s why everybody
should have his own
diet.
Вчитель хімії: Добова
потреба людини у
білках, жирах та вуглеводах
залежить від статі, віку, стану здоров`я, фізичних
навантажень, пори року. Енергетична
цінність раціону залежить
від білків, жирів, вуглеводів,
які входять до
його складу. Нормальне харчування
передбачає баланс між
надходженням енергії і
витратами її на
забезпечення потреб життєдіяльності. При тривалій
нестачі енергетично цінної
їжі організмом витрачаються
не лише резервні
вуглеводи і жири, але і
білки, що призводить до
ослаблення організму. При тривалому
надлишковому споживанні їжі, багатої
жирами та вуглеводами, частина жирів
та вуглеводів не
використовується, а
відкладається, що призводить до
збільшення маси тіла і ожиріння. Крім того, їжа
може бути шкідливою
для організму людини. Завданням групи
учнів було скласти
рейтинг найшкідливіших продуктів . Переглянемо цей
рейтинг (слайди презентації).
1. Чіпси, картопля фрі . Обсмажуються у
великій кількості низькосортного жиру, який
нечасто міняють. Чіпси часто
виготовляють з пшеничного
та кукурудзяного борошна, генномодифікованої сої. Вони
містять ударну дозу
крохмалю, жирів та солі. Накопичують гідрогенізовані жири (транс – жири), які збільшують
рівень холестерину в
крові, підвищують ризик розвитку
інфарктів та інсультів. В
процесі смаження утворюється
велика кількість канцерогенів. До цієї
групи можна віднести
також сухарики та
солоні горішки.
2. Фаст – фуд (чебуреки, хот –
доги, гамбургери, чізбургери і т.д.). Містять велику
кількість вуглеводів, жирів,
солі, ароматизатори, натрій глутамінат,
всюдисущу сою. Недарма такі
ж страви домашнього
приготування не є
такими смачними , адже вони
не містять харчових
добавок . Натрій глутамінат
(Е-621), - харчова добавка, яку використовують для
підсилення смакових якостей. Призводить до
погіршення зору, алергічних реакцій, слабкості. При постійному
споживанні продукція фаст – фуду
провокує захворювання
органів травлення.
3. Ковбаса , сосиски ,
пельмені та інші
напівфабрикати містять ароматизатори, барвники, стабілізатори,
антиоксиданти, до 80%
трансгенної сої . Можуть виготовлятися
з шкірок та
сала. Тут потрібно дотримуватися
правила, що стосується всіх
продуктів – читати етикетку.
4. Майонез, кетчуп та
інші соуси. Майонез містить
велику кількість транс – жирів. Всі соуси містять стабілізатори, консерванти, емульгатори,
барвники.
5. Солодкі газовані
напої. Містять велику дозу
цукру або замінників
цукру, барвники, консерванти. Не
втамовують спрагу , а навпаки
викликають бажання пити
ще.
6. Супи в
пакетах, локшина та пюре
швидкого приготування.
Гарячий «комбікорм» - суміш з
харчових добавок.
7. Енергетики. Всі компоненти, що нібито
підвищують працездатність та
проганяють сон –
синтетичного походження. Величезна доза
кофеїну. Відомі летальні випадки
після прийому енергетиків.
8. Тістечка, печиво, цукерки, торти.
Містять багато гідрогенізованих (транс)
жирів.
Отже, такі продукти
не можна споживати
часто. Ними можна поласувати
іноді.
Вчитель англійської
мови: Do you have
a normal diet? Please, answer the
test questions. The rules
are simple: if you
choose answer «а», you
will get 2 numbers; «b» - 1 number; «с» - 0
numbers.
(Учні вибирають відповіді
та підраховують бали).
1. How often do
you eat during a day?
a)
4 times per day; b) 3 times per
day; c) 2 times or 1 time
per day.
2.
How often do you have
the breakfast ?
a)
every day; b) 3 – 4 times a
week; c) actually I am never
have a breakfast.
3.
What meals are
included in your
breakfast?
a)
porridge, tea, coffee, fruits; b) tea, coffee, sausages, sandwich; c)
usually only tea/coffee.
4.
How often do you eat
between taking meals?
a) as a rule, I
do not eat
between taking meals; b) sometimes, not more
than 2 times per
day; c) usually I do
it 3 times per
day.
5.
How often do you eat
vegetables and fruits?
a)
every day; b) approximately 2 – 3 times
per week; c) 1 time per
week.
6. How often do you eat
chips, hamburgers or other
fast – food?
a) not more than 1
time per
week; b) 2 – 3 times per week; c) practically every
day.
7.
How often do you drink
cola or other
drinks with gas?
a)
rarely; b) rather often; c) often.
8. How often do you eat
fish and sea
products?
a) not less than 3
times per week; b) more
than 1 time per
week; c) 1 time per week.
9.
Do you
often use milk
and milk products?
a)
every day; b) 2 – 3 times per
week; c) 1 time per week.
10.
What meat do you prefer?
a)
boiled or baked; b) stewed; c) fried.
11.
How do you use
mayonnaise and other
sauces?
a)
rarely; b) quite often; c) always.
12. Could you substitute
cakes, sweets and other
sweet stuff by
honey, raisins, dried apricots?
a) I can do
it easily; b) I can
do it sometimes; c)I would
not be able
to do it.
The results.
0 – 12 numbers. It is difficult
to say that your
diet is correct. If
you don’t want
to have problems
with your health, you
should change your
diet.
13 – 16 numbers. Theoretically you know
what is the
correct diet, but you
should greatly change
your current diet.
17 – 21 numbers. Your diet is
rational, your could find
an optimal correspondence for
meals and for
frequency of taking
meals. Sometimes you could eat something
tasty.
22 – 24 numbers. Your diet is
rational, your menu needs
no correction. May be, you are
not completely truthful?
Вчитель хімії: підведемо підсумки
та визначимо головні
принципи правильного харчування. Роботу проведемо
у групах, готуємо і
український, і
англійський варіант.
Виступи групп
Група1
1. Харчування має
бути різноманітним.
2.
Денний раціон людини
повинен містити рекомендовану
кількість білків, жирів,
вуглеводів, а також мінеральних
речовин і вітамінів.
3.
Найраціональнішим
є чотириразове харчування (перший сніданок, другий сніданок, обід, вечеря або
сніданок, обід, полудник, вечеря).
4.
Сніданок має
бути поживним (20 – 30%),
обід має включати
першу страву (35 – 50%), вечеря
(15 – 20%) має бути
не пізніше, ніж за
дві години до
сну. Їжу багату на
білок краще споживати
на сніданок та
обід, а вечеряти легкою
їжею (молочні, овочеві страви,
каші).
5.
Харчування має бути
помірним. Раціональне
харчування дозволяє запобігти
багатьом хворобам.
Группа 2
1.
It
is important to
have a balanced
diet which contains protein, fat, carbohydrates. You can
find protein in
meat, fish, milk, cheese. It
helps your body grow
and gives you
energy. Such food as
meat, butter, milk, cheese
contain fat, that gives
you energy too. Bread, pasta, cereals, fruits and
vegetables contain lots
of carbohydrates which
give you the main portion of energy. Fruits, vegetables, nuts contain
lots of vitamins
and minerals needed
to stay healthy
and avoid diseases.
2.
It
is better to
eat 4 times a day,
every day at the same time.
3.
It is better to eat
boiled and baked food,
more fresh fruits
and vegetables. Try to
eat healthier diet.
4.
It is better to stop eating when you
are still a little bit hungry.
IV.
Підсумок уроку
Вчитель хімії: Ваші
відповіді засвідчують, що ви
зробили правильні висновки
з уроку. Повноцінне харчування
є неодмінною умовою
здорового способу життя, від
нього залежить здоров`я та самопочуття.
Вчитель
англійської мови: Now it is very popular all over the world to
provide the healthy mode of life. Wish you to
be healthy and to get pleasure from your life!
V . Домашнє завдання
1. Повторити параграфи 4,5
підручника [1] ;
2. Підготувати презентації
на тему «Харчові
добавки. Е – числа»
«Генетично модифіковані
продукти».
Список використаних
джерел
1. Ярошенко О.Г.Хімія: Підр.
для 11 кл. загальноосв. навч. закладу (рівень стандарту). - К.: Грамота, 2011.
2. Шафір О. Формування здорового
способу життя на
уроках хімії// Хімія. – 2013. - №17(725).
4. http//xplb47.ptu.org.ua/wp-content/uploads/2012
5. http//school.xvavit.com.
Немає коментарів:
Дописати коментар